Никола Говедарица – „Са друге стране“

Галерија модерне уметности Голубац имала је прилике угостити аутора Николу Говедарицу са изложбом „Са друге стране“, у периоду од 12. до 28. јуна ове године.

Никола Говедарица је дипломирао на Академији ликовних уметности у Требињу 2013. године, мастер студије завршио 2016. године на Универзитету уметности у Београду, а докторирао 2021. године на Вишемедијској уметности на Универзитету уметности у Београду. Препознатљив по техници колажа и деколажа. Поред једномедијских техника активно излаже кинетичке инсталације, покретне скулптуре и видео арт продукције. Излагао је на преко 40 заједничких изложби у Крагујевцу, Скопљу, Милану, Загребу, Београду, Новом Саду, Требињу, Сарајеву, Нишу, Мајданпеку, итд. Имао до сада 7 самосталних изложби.

Своје прве уметничке експресије стварао је на фасадама зграда у форми графита. С тога, нимало не изненађује што је одлучио да се овом приликом представи радовима ,,Са друге стране” изведеним у једној од техника новог реализма – деколажу. Разарање и одузимање елемената од целине, похабаност и трошност су главне карактеристике овог поступка. Одабравши за мотив портрете, аутопортрете, и апстрактну хомогену експресију, желео је да нагласи неизвесност и непредвидљивост живота.

Захваљујемо се Николи на сјајној сарадњи и желимо му све најбоље у даљем раду и животу!