ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

БИБЛИОТЕКА ДАНАС

    Библиотека данас располаже фондом од преко 30 000 књига. У њеном фонду налази се и годинама прикупљана периодика: дневни лист „Политика“, недељници „Илустрована политика“ и „Реч народа“, месечник „Еколист“ и часопис за децу „Звонце“ као и Службени гласник Републике Србије. Библиотека се поред основне библиотечко-информационе бави и културно-просветном делатношћу, популарисањем књиге, организовањем књижевних вечери, промоције нових књига, организовањем концерата и трибина. С обзиром да у склопу библиотеке постоји и биоскопска сала , наше актовности се усмеравају и на организовање позоришних представа и приказивање филмова. Деца су наши највернији и највреднији корисници те смо увек отворени за сарадњу са њима. За њих организујемо разне радионице, школе сликања, калиграфије као и курсеве страних језика који су отворени и за одрасле.

    Наша библиотека се бави издавачком делатношћу, подржава књижевне ствараоце са подручја општине и стимулише њихово стваралаштво издавањем њихових књига. Такође, библиотека учествује у издавању књига чији аутори пишу о Голупцу.

    Ликовно стваралаштво је такође део деловања библиотеке, организација изложби локалних уметника али и организовање ликовних колонија, анимација уметника аматера за ликовно стваралаштво.

    У летњем периоду је веома изражена актвиност на подржавању , учествовању али и самосталном организовању манифестација на отвореном. Библиотека је организатор манифестације „Дан Дунава“ и „Дан Младих“, суорганизатор „Сајма Дунава“ али и свих осталих манифестација на територији општине Голубац.

    У оквиру библиотеке постоји Културно Уметничко Друштво који прати сва културна дешавања на територији општине и учествује у њеном представљању.

    Библиотека поседује Легат Димитрија Мите Мирковића, Народног посланика за Срез голубачки у Народној скупштини Краљевине Југославије између два светска рата. Мита Мирковић био је веома успешан трговац и сувласник фирме „Мирковић и Лучић“ у београдској Сава мали и на Врачару у Улици војводе Миленка. Веома је волео Голубац тако да је имао дућан и кућу у њему. Легат броји 1401 књигу, од тога 11 књига убраја се у стару књигу (књиге настале до 1867. године), 71 књигу које се убрајају у ретку књигу (књиге штампане у периоду ратова: 1912-1913, 1914-1918, 1941-1945.) и једну ретку књигу која је штампана у само 30 примерака, а која је у периоду издавања била забрањена од стране тадашње власти (књига из 1940. године).

Иди на врх