банер

Почетна


Народна библиотека "Вељко Дугошевић" Голубац


Дигитална библиотека Голубац


Изложбе у 2023. години


X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

АКТУЕЛНОСТИ И ПРЕДСТОЈЕЋИ ДОГАЂАЈИ

Izložba "Highlights Section" autora Miša Filipovca
Затвори

Izložba "Highlights Section" autora Miša Filipovca

U petak 10. maja sa početkom u 12 časova, u Galeriji moderne umetnosti Golubac očekuje Vas otvaranje izložbe crteža "Highlights section" autora Miša Filipovca.
Mišo Filipovac je rođen 1987. godine u Bajinoj Bašti. 2006. godine završio je Umetničku školu u Užicu, smer konzervator kulturnih dobara. Diplomirao 2010. godine (odsek zidno slikarstvo) na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu kao student generacije. 2011. godine završio je master studije na istom fakultetu. Zaposlen na predmetu Crtanje, crtanje i slikanje kao asistant FILUM-a, Kragujevac od 2011. godine, a zatim kao docent od 2019. na predmetu Akt. Od 2024. radi kao vanredni profesor na predmetu Akt. Član je ULUS-a od 2012. i UMMUS-a od 2015. godine. Prvu godinu doktorskih studija završio na ALU Beograd u klasi Vladimira Veličkovića, a potom doktorirao 2019. na FPU Beograd u klasi redovne profesorke Daniele Fulgosi. Do sada je priredio dvadeset pet samostalnih izložbi, izlagao je preko dve stotine puta na grupnim i međunarodnim izložbama. Njegova dela se nalaze u privatnim kolekcijama, muzejskim zbirkama i državnim institucijama. Dobitnik je šesnaest priznanja, stipendija, nagrada iz oblasti kulture, obrazovanja i umetnosti. Živi i stvara u Beogradu.
Vidimo se!

ИЗЛОЖБЕ У 2024. ГОДИНИ


Затвори

Мирјана Бобић Мојсиловић – Господин погрешни

Господин Погрешни Мирјане Бобић Мојсиловић роман је о сликару, нарцису, љубавницама, о сликама, уметности, чудном пријатељству. О себичности. О страху од љубави, страху од везивања и страху од смрти. Слике нагих жена на изложби у Београду отварају ризницу прича о еросу и танатосу, о промашеним љубавима и једном успешном и усамљеном животу уметника који је волео своја дела више од својих муза.

Затвори

Клара Усон – Храброст

Успешна директорка банкарске филијале којој је посао увек важнији од породице.

Млади војник који је одлучио да напусти војну каријеру како би се сасвим посветио мирној револуцији против шпанске монархије 1930. године.

Свештеник фанатик који покрштава Србе у концентрационом логору Јасеновац током Другог светског рата...

Сви они се налазе у ситуацијама у којима морају да ризикују и тестирају своју храброст зарад онога што је за њих највећа вредност: новац, револуција, вера.

Догађаји из језиве прошлости и превртљиве садашњости преплићу се на запрепашћење читалаца у овом интригантном роману о сложености људске природе и њеној противречности. Клара Усон је један од најинтересантнијих и најоригиналнијих гласова савремене европске прозе, а њена прича инспирисана историјским догађајима држати ће вас у неизвесности до краја.

Затвори

Лусинда Рајли – Месечева сестра

Месечева сестра вас води кроз величанствене шкотске висове и циганске пећине Гранаде непосредно пред Шпански грађански рат, док преплиће приче две жене које трагају за својом судбином, ризикујући да изгубе прилику за љубав.

Тиги Д’Аплијез проводи дане уживајући у изворној лепоти шкотских висова и бавећи се послом који воли – у прихватилишту за јелене. Али прихватилиште је морало да буде затворено па јој је понуђен посао консултанта за дивље животиње на огромном и изолованом имању неухватљивог лорда који има проблема, Чарлија Кеинарда. Није ни слутила да ће јој тај премештај неповратно променити будућност, и довести је у ситуацију да се суочи са својом прошлошћу.

На имању упознаје Чилија, Циганина који је побегао из Шпаније седамдесет година раније. Он јој открива да она поседује шесто чуло, које је наследила од својих преткиња, и да је давно проречено да ће он бити тај који ће је послати кући...

Године 1912, у сиромашној циганској заједници ван градских зидина Гранаде, родила се Лусија Амаја Албајсин. Било јој је суђено да постане највећа фламенко играчица своје генерације. Док се сенка грађанског рата надвија над Шпанијом, остатак њене породице је погодила трагедија. Пошто се налазе у Мадриду, Лусија и њена плесна трупа присиљени су да беже и спасу голи живот. На том путу прелазе океан и стижу у Њујорк, давнашњи Лусијин сан. Међутим, да би следила свој сан, она мора да изабере између страсти према каријери и љубави према човеку свог живота.

Затвори

Коломбани Летисија – Плетеница

Три жене, три живота, три континента. Иста жеђ за слободом.

Индија. Смита је припада касти недодирљивих. Она машта да се њена ћерка издигне из беде и похађа школу.

Сицилија.Ђулија ради у очевој радионици. Кад он доживи саобраћајну несрећу, она открива да је породична фирма пропала.

Канада. Сара, угледна адвокатица, треба да буде унапређена у партнера у канцеларији, али сазнаје да је тешко болесна.

Смита, Ђулија и Сара, које и не знају да их повезује оно најличније што имају, не прихватају судбину која им је намењена и одлучују да се боре. Њихове приче одишу хуманошћу и плету животе испуњене надом и солидарношћу.

Затвори

Кетрин Макдермот – Сродне душе

Љубав, уметност и ледене катакомбе велеграда.

Тереза бежи из Америке од свог насилног дечка Алекса у Париз да би се посветила уметничкој каријери о којој је сањала. Сама и веома суздржана у контакту с мушкарцима, она постепено стиче круг пријатеља и почиње да се уклапа у ново окружење. Преко дана туристе води по музејима и упознаје их са уметничким делима, а када није на послу, слика у дворишту хотела где је одсела.

Згодни, саосећајни и храбри млади Француз Серж, који ради на рецепцији хотела, полако осваја њено поверење. Очаран лепом Терезом још при првом сусрету, помаже јој на сваком кораку, упознаје је са чарима Париза и обећава да ће је заштитити од Алекса ако се овај појави. И сам наклоњен уметности он жени која му је прирасла срцу открива читав скривени уметнички свет овог велеграда.

Тереза схвата да се полако заљубљује у младог Француза, који је по свему њена сродна душа, међутим, Алекс јој улази у траг. Идила се претвара у кошмар, који ће свој врхунац имати у катакомбама испод града светлости. Љубавни роман испуњен уметношћу, напет као трилер, до самог краја држи вас у неизвесности.

Затвори

Ед Макдоналд – Црно крило

Прва књига из серијала Вранино обележје.

Наду, разум, људскост: Јад их је све однео.

Капетан Галхароу се помирио с тим да ће до краја живота јурити дезертере, избегавати створења која вребају у Јаду, слушати тужно завијање расцепљеног неба и пијанчити док се не обезнани. Међутим, тетоважа вране на његовој руци оживљава га и шаље на опасан задатак. Једна Ткаља фозгенске светлости открила је недоследности у Реду етерских инжењера због којих је будућност Домета угрожена. Само она може да протумачи древне формуле што крију тајну јединог оружја које може уништити Дубоке краљеве. Доџарско краљевство се поново дигло на ноге и хорде осакаћених ратника спремају напад на валенградске зидине...

Роман Црно крило Еда Макдоналда јесте мрачна фантазија о одбројаним данима једног народа. Људи се удружују с врачевима, боре против чаробњака, као и против издајника у сопственим редовима. Необична створења таме им повремено помажу, али та помоћ има високу цену. Упркос томе, главни јунак покушава да се искупи за давне грешке иако је свестан да је вероватно прекасно за све. Врана шири црна крила већ на првој страници и увлачи читаоца у нестваран свет враџбина, борби и похлепе, али и изузетне лепоте, тананости и храбрости, свет којем је немогуће одолети.

Затвори

Аманда Квик – Девојка с тајном

Неприкосновена краљица историјске романсе Аманда Квик враћа читаоце у време када су гламур и завођење крили тајне и грех.

Затвори

Џорџо Мојес – Заувек мој драги

Наставак бестселера Док нисам срела тебе и После тебе.

Увек једном ногом на неком другом месту. Никада заиста срећна. Где год да си, она једна половина дозива другу.

Луиза Кларк зна много тога... Зна колико је километара дели од Сема, њене љубави која је остала у Лондону. Зна да је Леонард Гопник, њен послодавац, сјајна особа, али и да његова прелепа жена Агнес крије тајну. Као њена асистенткиња, Лу зна да мора да удовољи свим њеним хировима и силним променама расположења и извуче највише што може из тог гламурозног света који је толико далеко од оног који је оставила за собом.

Ипак, не зна да ће упознати мушкарца који ће унети још више немира у њен живот пун неизвесности. Јер он је невероватно подсећа на некога ко јој је у прошлости сломио срце. А када се коцкице сложе, мораће да се запита: Ко сам ја? И како да послушам срце које живи на два места?

Затвори

Тереза Ревај – Живот је кратак као сан

Рим, 1936. године. Алиса Клифорд, дописница Њујорк хералд трибјуна, сведочи Мусолинијевом тријумфалном повратку у Рим по освајању Абисиније. Упушта се у везу са Дон Умбертом Лудовичијем, дипломатом блиским фашистичкој власти и ожењеним породичним човеком, али жеђ за слободом не допушта јој да подлегне зову диктатуре.

Док открива завере о којима се шушка по ходницима Ватикана и окрвављеним улицама Берлина, привлачност коју осећа ка немачком новинару проблематичне прошлости извлачи на површину давно заборављене болне успомене. Иако се ова авантуристкиња никада не одриче својих модерних схватања, свака слобода има своју цену. Докле ће моћи да остане верна себи?

Од римских палата до александријског Корниша, од планина Етиопије до равница Кастиље, Тереза Ревај нам нуди незабораван портрет жене за коју је живот кратак као сан.

КОНТАКТ

Телефон: 012/678-136

Цара Лазара 13а, Голубац, РС

Електронска пошта: modernagalerijagolubac@gmail.com

Општина Голубац

Сва права задржана ©Народна библиотека "Вељко Дугошевић" Голубац / Израда сајта

Иди на врх