POČETNA STRANA GALERIJA
X

Pitajte bibliotekara

Ukoliko imate neko pitanje, pošaljite poruku.

BIBLIOTEKA DANAS

    Biblioteka danas raspolaže fondom od preko 30 000 knjiga. U njenom fondu nalazi se i godinama prikupljana periodika: dnevni list „Politika“, nedeljnici „Ilustrovana politika“ i „Reč naroda“, mesečnik „Ekolist“ i časopis za decu „Zvonce“ kao i Službeni glasnik Republike Srbije. Biblioteka se pored osnovne bibliotečko-informacione bavi i kulturno-prosvetnom delatnošću, popularisanjem knjige, organizovanjem književnih večeri, promocije novih knjiga, organizovanjem koncerata i tribina. S obzirom da u sklopu biblioteke postoji i bioskopska sala , naše aktovnosti se usmeravaju i na organizovanje pozorišnih predstava i prikazivanje filmova. Deca su naši najverniji i najvredniji korisnici te smo uvek otvoreni za saradnju sa njima. Za njih organizujemo razne radionice, škole slikanja, kaligrafije kao i kurseve stranih jezika koji su otvoreni i za odrasle.

    Naša biblioteka se bavi izdavačkom delatnošću, podržava književne stvaraoce sa područja opštine i stimuliše njihovo stvaralaštvo izdavanjem njihovih knjiga. Takođe, biblioteka učestvuje u izdavanju knjiga čiji autori pišu o Golupcu.

    Likovno stvaralaštvo je takođe deo delovanja biblioteke, organizacija izložbi lokalnih umetnika ali i organizovanje likovnih kolonija, animacija umetnika amatera za likovno stvaralaštvo.

    U letnjem periodu je veoma izražena aktvinost na podržavanju , učestvovanju ali i samostalnom organizovanju manifestacija na otvorenom. Biblioteka je organizator manifestacije „Dan Dunava“ i „Dan Mladih“, suorganizator „Sajma Dunava“ ali i svih ostalih manifestacija na teritoriji opštine Golubac.

    U okviru biblioteke postoji Kulturno Umetničko Društvo koji prati sva kulturna dešavanja na teritoriji opštine i učestvuje u njenom predstavljanju.

    Biblioteka poseduje Legat Dimitrija Mite Mirkovića, Narodnog poslanika za Srez golubački u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije između dva svetska rata. Mita Mirković bio je veoma uspešan trgovac i suvlasnik firme „Mirković i Lučić“ u beogradskoj Sava mali i na Vračaru u Ulici vojvode Milenka. Veoma je voleo Golubac tako da je imao dućan i kuću u njemu. Legat broji 1401 knjigu, od toga 11 knjiga ubraja se u staru knjigu (knjige nastale do 1867. godine), 71 knjigu koje se ubrajaju u retku knjigu (knjige štampane u periodu ratova: 1912-1913, 1914-1918, 1941-1945.) i jednu retku knjigu koja je štampana u samo 30 primeraka, a koja je u periodu izdavanja bila zabranjena od strane tadašnje vlasti (knjiga iz 1940. godine).

Idi na vrh