ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Међународни фестивал историјског филма - прво вече

У сали голубачког биоскопа у вечери отварања Фестивала историјског филма под називом „Испод површине“ приказан је играно -документарни филм „У почетку беше реч – Мирослављево јеванђеље“ Бошка Савковића, који прати судбину рукописа из 12. века, од његовог настанка до уписа у Унескову библиотеку „Памћење света“.

Фестивал се одржава под покровитељством Општине Голубац и у организацији Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“, а вршилац дужности директора ове установе Јасмина Глишић истиче да је циљ да од следеће године ова манифестација постане међународног и такмичарског карактера, подсетивши да су се до 1989. године у Голупцу одржавали „Дани филмске комедије“.

-Времена су се променила, Голубац се развио структурно у свим областима друштва и туризам је постао нешто по чему је Голубац данас препознатљив. Надамо се да ћемо управо кроз овај фестивал Голупцу вратити и културни сјај. Одлучили смо се за историјски филм зато што је Голубац данас стециште историјских дешавања захваљујући отварању Голубачке тврђаве и свих пратећих садржаја. Фестивал представља јединствену културно историјску манифестацију у земљи и региону, јер се на читавом Балкану једино у Ријеци одржава слична манифестација. Са друге стране, Фестивал је потпомогнут Општином Голубац која ће све своје могућности усмерити да се ова манифестација традиционално одржава сваке године, нагласила је Јасмина Глишић.

Извршни продуцент фестивала Бошко Савковић чији је филм је приметио да су ретки фестивали историјског филма, а да историја представља битан део туризма, због чега су се и одлучили управо за те филмове.Говорећи о називу фестивала, нагласио је да увек постоји паралелна историја и истина која се крије иза званичне историје, као и аутори који је откривају.

-Фестивал историјског филма не постоји у Србији,не постоји ни у регион.Због тога смо решили да због самог Дунава који сам са собом носи историју због тврђаве Голубачки град И Лепенског вира,решили смо да направимо Фестивал историјског филма.Историја је нешто потпуно друго,значи увек постоји нека званична историја И нека која то није.Решили смо да овај фестивал носи назив ,,Испод површине’’ оне историје.Мислим,да смо успели у томе И самим програмом који ће бити ова четири дана је само са загребемо у историјску И фестивалску причу.Већ наредне године,надам се,уколико буде слука локлане самоуправе И Министарства цултуре,направићемо фестивал који ће бити на неком светском нивоу,где ће долазити филмови из свих крајева света,каже извршни продуцент фестивала и аутор филма ,,У почетку беше реч'',Бошко Савковић.

Отварајући први Голубачки фестивал историјског филма, председник Општине Голубац др Небојша Мијовић осврнуо се на туристичке потенцијале ове подунавске општине и додао да су туризам и култура врло блиско повезани.

-Голубац се налази на географски најлепшем подручју у оквиру Дунавске регије. Оно што је природа Голупцу дала, ми смо желели да употпунимо својим радом тако што смо у склопу стратегије развоја направили неколико програма.Програм развоја туризма представља основну грану развоја Голупца и на тај начин смо желели да Голубац поред природног богатства употпунимо неким дешавањима и изградњом инфраструктурних пројеката. У последње четири године завршили смо двадесетак инфраструктурних пројеката, почев од изградње локалних путева, стаза, школа, спортских терена, хала, преко обнове Голубачке тврђаве и многих других објеката, који ће употпунити развој Голупца, а самим тим допринети да се сваки наш будући туриста задржи мало дуже на овим просторима. Поред тога, за развој града веома су битна и културна дешавања и из тих разлога са нашим пријатељем Бошком Савковићем дошли смо на идеју да направимо овај фестивал. Верујем да ћемо у будућности наставити да развијамо Културно лето на нашем простору и да ћемо бити један од регионалних центара, с обзиром да је и тематика филмова који се приказују на овом фестивалу специфична и јединствена у Србији, рекао је др Мијовић.

У оквиру пратећих програма фестивала,у четири дана ,поред пројекције филма, посетиоци ће имаћи прилке да бесплатно виде пет домаћих остварења, уз пратеће изложбе најлепших страница Мирослављевог Јеванђеља,изложбе фотографија са ископавања тајних гробница,изложбе дресова познатих спортиста И подводних фотографија са снимања филма. а посетиоци ће на поклон добити књигу у издању Креативне радионице „Балкан“.


У ГОЛУПЦУ ПОЧЕО ПРВИ ФЕСТИВАЛ ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА / SatTV
У ГОЛУПЦУ ПОЧЕО ПРВИ ФЕСТИВАЛ ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА / youtube/SatTelevizija
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх