ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Ауторска представа - Magistra vitae

Љубитељи позоришта у Голупцу имали су прилике протеклог викенда да виде ауторску позоришну представу “Магистра Витае”у извођењу ученика Средње школе ,,Милоје Васић’’ из Великог Градишта у режији професора историје ове школе Ненада Михајловића Гоје.

Организатор је Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ из Голупца која има добру сарадњу са овом образовном установом која има и своје оделење у Голупцу.
    -Наше место је мало и трудимо се да сарађујемо са свим чиниоцима који су присутни,а посебно би истако доббру сарадњу са новоотвореном Гимназијом у Голупцу,са Оснмовном школом и Голубачком тврђавом,без које не можемо да фукционишемо. Ова сарадња наставиће се и у наредној години и надам сер да ће бити доста културних догађања.Библиотека је ове године имала низ активности и с обзиром да се ближимо крају године,ове активности не прекидају.тако да до краја године,поред ове позоришне представе наших гимназијалаца, планирали смо доведемо једну професионалну позоришну представу,у договору смо са Аницом Крстић да одржи концверт крајем октобра као и јену промоцију књиге једног нашег познатог аутора,каже вд директора Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’,Милен Богојевић.

Ова ауторска позоришна представа настала је пре неколико година,али је играна у некој другој постави јер ученици који су били тада глумци променили се и ово је искључиво ђачка представа у којој наступају 27 ученика Средње школе од првог до четвртог разреда,од којих је 24-творо глумаца и троје музичара.

-Текст за ову представу написао је професор српске књижевности,ја сам је режирао,ученици нам играју,а чак је и јако важно да видео-клипове за представу којих има много,такође је урадио наш тадашњи ученик када је настала представа и на кога смо јако поносни. То је Аца Вељковић из Голупца кога смо када смо обновили представу ангажовали да нам поново те видео клипове мало обнови и уреди,тако да је ово потпуно ауторско дело,а оно што је најважније је да у овој представи игра 27 ученика од првог до четвртог разреда, да имамо музичаре и да је на сцени оркестар који свира уживо,каже режисер представе и професор школе,Ненад Михајловић Гоја.

У представи се говори о настанку гимназије у Великом Градишту далеке 1879.године и која је ове године прославила свој 140 рођендан.Ова прича није везана само за школу већ су аутори ове позоришне представе представили и сва друга догађања у овом периоду,почев од првог и другог Светског рата ,распада бивше Југославије,бомбардовања 1999.године па до данас.

-Када смо почели да радимо,ми смо пошли са идејом,хајде да направимо једну наменску представу за дан школе. И онда смо кренули од те године настанка школе која је настала 1879.године,међутим,како се простори отварали аутору текста ,мени и ученицима,онда смо видели да је то прича много дубља и шира.Овде нисмо могли да направимо причу само за школу и да потпуно игноришемо сав онај свет около који функционише и диктира све оно шро пролази ови младу људи.Просто је невероватно,да ови млади људи,сада јасно схватају шта је било те 1941.коју ми играмо и шта је било те 1944.и 1948,као и шесtдесетих и осамдесетих,па све до тих несрећних деведесети година,па до овог данашњег тренутка. Моје и осталих било је велико задовољство да учествујемо у овом пројекту и заиста смо поносни,додао је,Михајловић.


ОДРЖАНА ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА MAGISTRA VITAE У ГОЛУПЦУ / SatTV
ОДРЖАНА ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА MAGISTRA VITAE У ГОЛУПЦУ / youtube/SatTelevizija
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх