ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Представа "Ноћ Богова"

У организацији Народне бииблиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ која традиционално уместо цвећа И поклона организује позоришне представе,разне изложбе,промоције књига И концерте поводом прославе 8.марта-Међународног Дана жена ,У Голупцу пред препуном салом ове културне установе одиграна је позоришна представа ,,Ноћ богова’’ у којој су ииграли глумци Дејан Луткић, Војин Ћетковић и Небојша Илић.

-Видели сте сами да ова наша сала која је ретко посећена,да је вечерас била мала за све заинтересоване посетиоце који су желели погледати ову представу,па је доста њих нажалост остао ван сале,напољу,али нисмо изненађени,јер ова глумачка екипа И сама представа били су магнет за овакву посету,коју у малом Голупцу,нико није очекивао.Представа је одиграна поводом 8.Марта-Дана жена када Библиотека традиционално оваквим програмима прославља празних наших дама,када уместо каранфила,разног цвећа И других поклона имамо оваква дешавања.Вечерас смо имали представу ,,Ноћ богова, а сутрадан у суботу 7.мара И промоцију књиге И рок концерт Слободана Боде Нинковића И његових другара,тако да смо се,надам се, успели да обрадујемо наше даме И тако заједно обележимо њихов празник,рекао је Милен Богојевић, вд директора Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ Голубац.

Једне вечери на десетогодишњицу пријатељства француски краљ Луј 14 којег игра Војин Ћетковић, дворска луда коју игра Дејан Луткић и писац Молијер у улози Дејана Илића се заједно опијају евоцирајући успомене на прохујала времена. Усред весеља, краљ открива да је сазнао да њих двојица играју фарсу о њему у којој га исмевају, па присиљава своје пријатеље да ту фарсу одиграју само за њега. Представа је рађена по тексту хрватског позоришног писца Мире Гаврана из 1984. године.

Глумац Небојша Илић, који је играо улогу дворског писца Молијера, рекао је синоћ након представе да је реч о трагикомедији, о сусрету умјетника и људи који су на власти, са питањем да ли између њих може да влада пријатељство.

-Људи са власти су потребни уметницима, а веома ми је драго што ни писац, ни редитељ, а ни ми глумци нисмо стали ни на чију страну. Колико год да је Молијер био велики писац, морало се угодити ономе који даје новац и од кога се живи, навео је Илић.

Он је истакао да је његово искуство са извођењем ове представе везано за осећање да у тим случајевима губи уметник, а нарочито због чињенице да се не зна Молијерово гробно место, иако је био дворски писац.

-С друге стране, његова дела и даље постоје и играју се у свим позориштима света, рекао је Илић Гавранов динамичан комад о љубави, пријатељству и владању, пун неочекиваних обрта који позоришној публици задржавају дах, у протеклих четврт века имао је чак 19 позоришних премијера широм света од Сарајева, Марибора, Подгорице и Мостара до Вашингтона, Мелбурна, Софије, Прага.

- Комад ставља своје јунаке на муке којима су људи изложени од кад живе у заједницама. Човек који је разапет између жеље да уради оно што осећа да је праведно И начина како мора да живи у свету и односи се према моћнијима од себе. Како моћнији од нас никад нису сигурни у нашу љубав и да ли је она само из интереса или је искрена. И да ли су најмоћнији И даље уопште људи као ми остали? - објашњавају глумци.

Представу ,,Ноћ богова’’ у којој играду Дејан Луткић,Војин Ћетковић И Небојша Илић,на сцену је поставио Марко Манојловић пре пет година И пред голубачком публиком одиграна је 120 пут.


У ГОЛУПЦУ ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА "НОЋ БОГОВА" / SatTV
У ГОЛУПЦУ ОДРЖАНА ПРЕДСТАВА "НОЋ БОГОВА" / youtube/SatTelevizija
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх