ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Оливера Марковић - однос према комедији - Дафко 89'

Оливера Марковић (Београд, 3. мај 1925 — Београд, 2. јул 2011) била је српска и југословенска филмска, телевизијска и позоришна глумица. Поред позоришта и филма, бавила се и певањем — нарочито романси. Играла је у свим жанровима. Према анкети Вечерњих новости, налази се на трећем месту највећих српских глумица 20. века.
Глумом се активно бавила 60 година и за то време се појавила у више од 100 филмова и 40 ТВ серија. Славу је стекла већ почетком 1950-их улогама у позоришним представама Мачка на усијаном лименом крову Тенеси Вилијамса и Лов на вештице Артура Милера.
Једна од Оливериних најпознатијих улога је „Тетка” у филмовима Балкан експрес, Балкан експрес 2, као и истоименој ТВ серији. Позната је и по филмовима: Козара, Сибирска леди Магбет, Тито и ја, Сабирни центар, Мртав ’ладан, Мали свет и Службени положај, за који је награђена Златном ареном за најбољу глумицу.
На састанку глумаца,сценариста и редитеља на Данима филмске комедије 1989. године, дотакла се једне од најбитнијих тема - односа према једном жанру какав је комедија. Снимак са поменутог састанка можете погледати у наставку:

Иди на врх