ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Промоција књиге "Солунска 28 - о пријатељству и издаји"

Народна библиотека ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу за своје суграђане и љубитеље писане речи организовала је синоћ промоцију другог дела трилогије „Солунска 28 – О пријатељству и издаји“аутора Нелета Карајлића. То је ,прича о једној кући,једном граду и два света’’. Рокер, писац, сценариста, глумац, водитељ, комичар, добитник награде „Момо Капор” за први роман „Солунска 28”, открива да би баш ово написао у неком административном формулару под ознаком професије.

Ненад Јанковић,творац јединственог лика др Нелета Карајлића, један је од оснивача правца Нови примитивизам и некадашњи певач култног бенда „Забрањено пушење”, потом „Но смокинг оркестра”, у чијим редовима је гитару свирао Емир Кустурица.Био је коаутор и главни протагониста „Топ листе надреалиста”, телевизијског серијала с почетка осамдесетих, чија популарност и актуелност не јењава, чини се, чак постаје све већа, како време пролази.

– Примарна инспирација за други део је дошла из моје породице. Мој отац је овде лежао непокретан за време рата и он ми је понекад причао како је то било кад рецимо савезници бомбардују или кад је рација у крају, али из перспективе онога ко је о тим догађајима само слушао, јер није могао да хода,рекао је Неле Карајлић.

-Ово је моја прва промоција књига овде у Голупцу и задовољан сам са посетом,а још ми је драже што су овде присутни љубитељи писане речи који воле да читају књиге.Разговарали смо о мојим књигама а дотакли смо се и других тема које не спадају у књижевност. Друга инспирација била је сестра моја баке, Јелена Билбија, жена која је пре тачно 95 година прва рекла: ’Овде Радио Београд.’ Трећу причу која ме је фасцинирала испричао ми је пре 15 година Миша Блам, велики џезер. То је била прича о његовом оцу, који је био џез музичар пре Другог светског рата, а који је избегао стрељање, јер га је командант немачке армије препознао, зато што је пре рата био техничар студија у Минхену где је Миша снимао плочу,додао је Карајлић.

Моделатор Никола Ћирковић рекао је о аутору и његовим књигама „Солунска 28 – О пријатељству и издаји“ да су посвећене људима и догађајима који су пролазили кроз дорћолску кућу на самој обали Дунава током немачке окупације Београда у Другом светском рату. То је наставак монументалне саге о једној кући, једном граду и два света.

-Кад читалац отвори странице Нелетове књиге, иде београдским улицама – у овом случају ће се прошетати до Топчидера и Кошутњака, где ће се десити нешто јако занимљиво. Следећи ниво романа дешава се на унутрашњем плану, где је успостављена једна врста метафизичке законитости, а то је да приповедач има пред собом доста висока начела, која почивају на могућности не само љубави, страсти и мржње него и могућности да се разуме онај ко је најгори и да се опрости ономе ко вас је највише повредио,каже Ћирковић.

Овај аутор у родном Сарајеву завршио је гимназију, студирао оријенталистику на Филозофском факултету, а у неформалном тумачењу сопственог уметничког рада, са осмехом каже да би у неком административном формулару у рубрици „занимање” уписао – др Неле Карајлић.


У ГОЛУПЦУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ ДР НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА / SatTV
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СОЛУНСКА 28 АУТОРА НЕЛЕТА КАРАЈЛИЋА У ГОЛУПЦУ / youtube/SatTelevizija
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх