ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Промоција књиге "Бода: Слушај сине ове велике речи"

У Народној библиотеци ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу представљена је књига „Бода: Слушај сине ове велике речи“. Ово је, заправо, биографија српског глумца, Смедеревца Слободана Боде Нинковића, из пера његовог друга из детињства, Јовице Тишме. То је , књига о једном великом глумцу,али није баш уобичајена глумачка биографија.

Режирана је тако да читалац кроз причу о Боди проживи и своје детињство, сети се снова, љубави, пријатеља, успеха и заблуда, и покуша да боље разуме своју улогу на сцени живота.

Јовица Тишма, аутор биографије, каже да је Бода ,,још као сасвим мало дете ступио на сцену у костиму, као неко ко ће бити оно што јесте, претварајући се у неког другог – мама му је везивала машнице и облачила хаљинице“.

Бода је до сада имао више од 250 улога и једини је глумац који је у току једне вечери, истовремено, играо у две представе, у два позориштаА између улога тече једна животна прича која мами осмех, буди емоције, голица нас по успоменама. Узбудљива, веродостојна, лековито забавна и духовита. Јер она није само биографија глумца – она је књига о Боди.

Књига доноси приче и анегдоте из младости и прати живот Боде Нинковића до данашњих дана. Тишма преноси и цртице из Бодиног момачког живота у родном Смедереву, али и глумачког живота, као и занимљиве авантуре са колегама. Књига је илустрована многобројним старим фотографијама српског глумца. Уз евоцирање успомена, читањем одломака из књиге, смедеревска публика уживала је и у подсећању на некада култни локални бенд „Опс“, чији су фронтмени били управо Бода и Тишма.

-Имали смо неколико оваквих представа И определили смо да то буде на овај начин путем неке свирке или наше музичке филозофије,што је И дало резултате,јер смо видели по реакцији публике која је уживала слушајући нас,да смо успешно представили књигу И то наше време. Књига се не завршава,на њеном крају пише,наставиће се,јер некога дана када нас не буде,да неко настави,јер ћемо сигурно сачувати причи И ово наше представљање у вашем граду,каже аутор,Јовица Тишма.

Читава идеја о књизи није била моја већ мојих пријатеља Јовице Тишме и Срђана Манојловића. Иако сам у почетку имао дилеме, врло брзо сам схватио да ће ми књига помоћи да се мало осврнем и сагледам свој живот,каже Бода Нинковић.

Ова књига омогућила да се сусретне сам са собом, да пређе неке ствари још једном и да схвати да је то време од његовие 63 године једно путовање испуњено нечим што је њега чинило задовољним и срећним. Никога не жели да саветује, али је захваљујући овој књизи схватио да су живот и срећа у малим стварима.

– књига о мени,окупила нас поново као бенд Опс који четрдесет година није радио,па смо заједно кеенули да се поново дружимо,путујемо И представљамо књигу И рокенрол. Наше представљање књиге И музике у Голупцу је било успешно,публика је уживала И задовојна напустила салу,што сам посебно срећан,додао је Бода Нинковић.

Организатор ове промоције је Народна библиотека Вељко Дугошевић’’ у оквиру програма мартовских дана културе у општини Голубац.

-Наша бииблиотека је до сада имала десетина промоција књига разних аутора,али је ово представљање књиге ,,Бода’’,аутора Јовице Тишме,најзанимљивија,јер уз причу,изложбу слика,филмских инсерата из Бодиних филмова И музике,наши суграђани провели једно незаборавно вече,са задовољством прича МИлен Богојевић,вд дирецтор Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ из овог града на Дунаву.

Голубачка Асоцијацијја жена организовала је за посетиоце хуманитарну продајну изложбу својих радова И сувенира под називом ,,заборављене баке’’.Асоцијација ће прикупљена средства од ове изложбе уручити оним бакама које су саме И заборављене.

Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх