ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Међународни фестивал историјског филма - завршно вече

У недељу је у великој Сали Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ у Голупцу спуштена завеса једног новог голубачког фестивала историјског филма ,,Испод површине’’.

Фестивал је одржан под покровитељством Општине Голубац и у организацији Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“, а вршилац дужности директора ове установе Јасмина Глишић на завршници овог фестивала истакла је да је циљ организатора да од следеће године ова манифестација постане међународног и такмичарског карактера.

-Вечерас спуштамо завесу на Први голубачки фестивал историјског филма ,,Испод површине’’ И надам се да вам је било предходних неколико дана право уживање гледајући пројекције изабраних филмова који се први пут овде приказују.Био је ово веома дуг пут,од идеје за један овакав фестивал,па до реализације те идеје.што се наредне године тиче,свакакао ће бити исто толико посла,јер смо планирали И размишљамо о томе да наредне године ово буде ово фестивал такмичарског И међународног карактера,па се надам да ћете бити И наредне године још у већем броју. Што се тиче овог фестивал,рекла би да је био веома поучан И ми нећемо оосуживати И не требамо да критикујемо ово што смо ових дана видели у приказаним пројекцијама.Били су то филмови који се односили на различите друштвене области,на различита времена.Свако од тих филмова носи И одређену поруку,нагласила је Јасмина Глишић.

Пројекцијом документарног филма Душана Војводића ,,Тајна дунавског вилењака’’,у недељу 9. јуна, је у Голупцу завршен Први голубачки фестивал историјског филма под називом ,,Испод површине’’. Овај филм говори о повлачењу уз Русије,између 28.и 30.септембра л944.године,у операцији ,,Дунавски вилењак’’,по наређењу комаданта дивизије,немачког генерала Валтера фон Штетнера,нацисти су у зони Прахова,да не би пали у руке Црвене армије која је их је опколила,потопили више од 220 својих бродова,односно целу ,,Црноморску флотилу.На крај пројекције о овом филму покушали су да испричају последњу велику неиспричану причу из Другог светског рата редитељ Душан Војводић и капетан Срећко Николић.

Затварајучи Први фестивал историјског филма у Голупцу,председник ове подунавске Општине др Небојша Мијовић је рекао да се овај фестивал вечерас завршава али ми који остајему овде имамо важне задатке које требамо да урадимо.

-Требало би да сачувамо историју Голупца И оно што нам је прироса дала,а ми требали да нешто урадимо за наш град И да о томе када будемо урадили будемо И препознатљиви,бољи И лепши.Значи,једноставно,желим да заједно са Вама,поделимо учешће И изградимо Голубац да нам буде удобно место за боји И лепши живот.Шта треба уствари да урадимо.Требамо пре свега,да подигнемо ниво цултуре,спортских активности,унапредимо пољопривреду,отворимо нека радна места,И све то у цољу,да живот људи који живе у овој средини буде што бољи И што лепши,рекао је председник Општине Голубац,др Небојша Мијовић затварајући Први голубачки фестивал историјског филма ,,Испод површине’’.

У протекла четири дана љубитељи филма у овом граду на Дунаву имали су прилике да виде пет филмова уз пратеће изложбе најлепших страница Мирослављевог Јеванђеља,изложбе фотографија са ископавања тајних гробница,изложбе дресова познатих спортиста И подводних фотографија са снимања филма.а 600 посетиллаца на поклон добило је по књигу у издању Креативне радионице „Балкан“.

На крају фестивала вд директора ,,Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’,Јасмина Глишић уручила је председнику Општине др Небојши Мијовићу, признање за допринос И подршку о организовању фестивала који ће од наредне године бити међународног И такмичарског карактера.

Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Затвори
Иди на врх