ПОЧЕТНА СТРАНА ГАЛЕРИЈА
X

Питајте библиотекара

Уколико имате неко питање, пошаљите поруку.

Драгомир Бојанић Гидра - утисци и импресије - Дафко 87'

Драгомир Бојанић Гидра (Крагујевац, 13. јун 1933 — Београд, 11. новембар 1993) био је српски и југословенски филмски, телевизијски и позоришни глумац. Остварио је преко сто улога у филмовима и ТВ серијама, а филмски серијал Луде године је обележио његову каријеру, а улога Жике Павловића у том серијалу сматра се ремек делом српског глумишта.
Филмску каријеру започиње 1955. године епизодном улогом у филму Жике Митровића Ешалон доктора М., након које је уследио богати кинематографски опус. Главне и веће споредне улоге је играо у више од тридесет домаћих филмова, а снимао је и у Италији. Под псеудонимом „Ентони Гидра“ (Anthony Ghidra), Драгомир Бојанић је шездесетих година у Италији снимио десетак вестерна и акционих филмова. Надимак Гидра (Qhidra) у преводу значи „змија”. За улогу у филму Балада о револверашу (1967) режисера А. Калтабијана добио је и награду. На фестивалу у Пули 1974. године је освојио Златну арену за улогу партизана Тадије Чемеркића у филму Радомира Шарановића Свадба (1973) насталом према истоименом роману Михаила Лалића. Иако је снимио велики број филмова, највећу популарност, широм СФРЈ, стекао је улогом Жике Павловића — коју је, у десет делова филма Луде године, играо од 1977. до 1992. године. Такође је остао познат и по улози каплара Јанићија у филму Марш на Дрину, Жике Митровића из 1964. године.
Био је редовни члан и учесник Дана филмске комедије у Голупцу, па је самим тим био компетентан да износи утиске и импресије о самом фестивалу, што можете погледати на снимку испод:

Иди на врх